دستگاه شیردوش سیار یکی از ضروری‌ترین ماشین‌آلات برای دامداران کوچک تا متوسط است که در ابعاد محدودتری نسبت به دامداری‌های صنعتی فعالیت می‌کنند‌. در دستگاه‌های شیردوش سیار بر خلاف شیردوش‌های ثابت نیاز به نصب در محل دامداری ندارند و دامدار می‌تواند با خرید یک دستگاه شیردوش سیار متناسب با تعداد و نوع دام  خود به راحتی از آن استفاده نماید.
به کمک دستگاه سیار شیردوش دامداران می‌توانند به‌راحتی در میان دام‌ها حرکت کرده و شیردوشی را انجام دهند. خرید این دستگاه به تمامی دامداران توصیه می‌شود چرا که استفاده از دستگاه شیردوش سیار، فرایند خسته‌کننده و پر زحمت شیردوشی را برای دامداران راحت‌تر نموده و شیر، بسیار با کیفیت‌تر و بهداشتی‌تر از روش سنتی به دست خواهد آمد.
اکثر دستگاه های شیردوش سیار در انواع تک واحدی (دوشش یک دام)، دو واحدی (دوشش دو دام به‌صورت همزمان) و چهارواحدی (دوشش چهار دام به‌صورت همزمان) وجود دارند.
در دستگاه‌های شیردوش سیار، هر زمانی که ظرفیت مخزن یا همان حجم بیدون پر از شیر شد، به راحتی می‌توانید با جداسازی بیدون از دستگاه، شیر را از ظرف خالی کرده و پس از اتصال مجدد مخزن شیر به دستگاه دوشش سایر دام‌ها را ادامه دهید.

در روش شیردوشی سنتی چه مشکلاتی وجود دارد؟

در روش شیردوشی سنتی مشکلات بسیاری وجود دارد که برخی از مهم‌ترین آنها در ادامه گفته شده است:

  • شیردوشی دام‌ها در روش سنتی بسیار زمان‌بر، پر زحمت و خسته‌کننده است.
  • در اکثر موارد؛ هنگام دوشیدن دام با دست، دام دچار استرس شده و تمام شیر موجود در پستان دام تخلیه نخواهد شد.
  • در بسیاری از مواقع، دوشیدن شیر دام با دفع فضولات همراه است و به دلیل رعایت مسائل بهداشتی، شما مجبور خواهید شد تمامی شیر دوشیده شده را دور بریزید. هزینه هدررفت شیرهای غیربهداشتی و دور ریخته شده به هزینه‌های گزاف تامین علوفه و نگهداری دام، افزوده خواهد شد و این موضوع برای دامداران خوشایند نیست.

دستگاه شیردوش سیار صباشیردوش علاوه بر رفع کلیه این مشکلات، فرآیند شیردوشی را برای دامداران تسهیل می‌نماید. علاوه بر این استفاده از دستگاه شیردوش سیار، با تسریع دوشش دام، زمان کلی این فرایند را کاهش می‌دهد و میزان شیر دوشیده شده از دام را به سه تا چهار برابر نسبت به روش سنتی می‌رساند.

ویژگی‌های شیردوش سیار صباشیردوش و مزایای استفاده از آن

از ویژگی‌های برجسته دستگاه شیردوش سیار صباشیردوش می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • صرفه جویی در هزینه‌های کارگری و دوشیدن شیر به روش سنتی: دوشش دام از جمله کارهای بسیار حساس و زمان‌بر در همه دامداری‌ها است. از طرف دیگر پرداخت حقوق و هزینه‌های جانبی یافتن و استخدام کارگران ماهر برای دامداران بسیار گران تمام می‌شود. به همین دلیل خرید دستگاه شیردوش سیار صبا شیردوش ضمن کاهش چشم‌گیر هزینه‌های کارگری در دامداری‌ها باعث افزایش سرعت در فرآیند شیردوشی، بهبود کیفیت شیر به‌دست‌آمده و همچنین افزایش درآمد دامداران خواهد شد.
  • کاهش وابستگی به کارگران ماهر در دامداری و دوشیدن دام با دست: خرید دستگاه شیردوش سیار به دلیل سهولت استفاده از آن توسط همه کارگران، کاهش وابستگی به حضور نیروی ماهر در دامداری و استاندارسازی فرایند شیردوشی کلیه مشکلات ناشی از عدم وجود کارگران ماهر یا آسیب به دام را به راحتی حل کرده و از بسیاری از هزینه‌های غیرقابل جبران جلوگیری خواهد نمود.
  • صرفه جویی در زمان با ایجاد سرعت سه تا چهار برابر بیشتر در دوشش دام نسبت به دوشیدن دام با دست: زمان‌بر بودن فرایند شیردوشی دامداران را در افزایش تعداد دام و سایز گله محدود می‌کند. استفاده از دستگاه شیردوش سیار این فرایند را سه‌تا چهار بار سریع‌تر نموده و علاوه بر صرفه جویی در زمان، امکان اداره دامداری با تعداد نیروی انسانی کمتر را فراهم می‌سازد.
  • افزایش شیر دوشیده شده: دام‌ها برای آزادسازی کامل شیر خود نیاز به آمادگی و ترشح هورمون اکسی‌توسین دارند و ایجاد هر‌گونه ترس یا استرس به دام در زمان دوشش سبب کاهش ترشح این هورمون و حبس شیر در پستان دام می‌شود. این در حالی‌است که کارگران شیردوشی ممکن است به دلایل مختلفی چون خستگی، عدم مهارت کافی یا عصبانیت با دام رفتار مناسبی نداشته باشند. در این حالت دام می‌تواند تا 50 درصد شیر را در پستان خود نگه دارد. این رخداد به معنی برداشت شیر کمتر در هر بار شیردوشی و کاهش درآمد دامدار است. در صورتی‌که ایجاد شرایط پایدار، متعادل و یکنواخت هنگام دوشش، دام‌ را برای آزادسازی کامل شیر آماده می‌‌کند. دستگاه شیردوش سیار صباشیردوش با ایجاد فرکانس ضربانی ثابت، یکنواختی و تعادل را در فرایند شیردوشی تضمین کرده و به کاهش استرس در دام‌ها کمک می‌کند. این تاثیر علاوه بر افزایش حجم شیر دوشیده شده سبب افزایش درآمد دامدار و همچنین کاهش احتمال ابتلا به بیماری‌های پستانی در دام می‌شود.
  • افزایش کیفیت شیر: وجود مخزن شیر یا بیدون درب بسته در دستگاه‌ شیردوش سیار باعث می‌شود شیر به صورت مستقیم از پستان گاو و بدون هرگونه آلودگی به پشم یا موی دام و همچنین فضولات دامی در مخزن جمع‌آوری شود. این موضوع احتمال ورود کاه و علوفه به شیر، بو گرفتن شیر به دلیل تماس با هوای آزاد و سایر آلودگی‌های محیطی را نیز کاهش می‌دهد و در نتیجه شیر در شرایط بهداشتی‌تر، سالم‌تر و باکیفیت‌ بهتر به بازار عرضه خواهد شد.

از دیگر ویژگی‌های مهم دستگاه های شیردوش سیار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • حرکت‌پذیری آسان و سهولت در جابه جایی برای دوشش دام‌های مختلف و یا انتقال شیر به مکان دیگر به دلیل پیاده‌سازی ساختار چرخ دستی در دستگاه
  • کارکرد آرام موتور و تولید صدای کم و در نتیجه کاهش استرس در دام در هنگام شیردوشی
  • ایجاد فرکانس ضربانی ثابت در فرایند شیردوشی
  • تعادل بالای دستگاه حتی در زمان پر بودن مخزن شیر
  • استفاده از قطعات محکم و مستحکم و کاهش نیاز به تعمیر و نگهداری دستگاه
  • عملکرد آسان دستگاه برای دامداران با توضیحات کامل در داخل دفترچه راهنما
  • قابلیت انتخاب مخزن شیر با ظرفیت دلخواه
  • تضمین تامین قطعات یدکی توسط شرکت صبا شیردوش

طرز استفاده از دستگاه‌های شیردوش سیار

برای استفاده از دستگاه شیردوش سیار لازم است مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید.

  • ابتدا دستگاه را به برق وصل کنید و پس از اطمینان نسبت بسته بودن بیدون شیردوشی دستگاه را روشن کنید.
  • دکمه خرچنگی شیر دوش را به سمت بیرون بکشید تا ورودی خرچنگی را ببندد، اینک عقربه درجه خلا به سمت بالا حرکت می‌کند و به نشانگر رنگی می‌رسد. به این معنی که خلا سیستم به اندازه لازم و کافی جهت دوشش رسیده است.
  • پس از اطمینان از میزان خلا کافی در دستگاه شیردوش، دکمه خرچنگی را به سمت داخل فشار دهید تا خلا جریان یابد.
  • خرچنگی را کف یک دست قرار دهید و زیر پستان بگیرید. در این حالت لاینرها به سمت زمین آویزان شده‌اند و به علت تاخوردن هوا نمی‌کشند. اگر در این حالت و در زمان تا خوردن لاینرها صدای هوا کشیدن لاینرها را می‌شنوید، کیفیت لاینر را بررسی کنید.
  • لاینرها را به ترتیب و از دورترین پستان به سر پستان وصل کنید و مطمئن شوید لاینر کاملا سر پستان را بدون هوا کشیدن در بر گرفته است.
  • اکنون می‌توانید دوشش دام را آغاز کنید.
  • هر زمان فرآیند دوشش به پایان رسید دکمه خرچنگی را به سمت بیرون بکشید تا خلا متوقف شود و با آرامی لاینرها را جدا کنید. در برخی دستگاه ها به جای بیرون کشیدن دکمه خرچنگی می‌توانید شیر هوا را ببندید.

نگهداری از شیردوش سیار

فرایند شیردوشی موضوع بسیار حساسی است و لازم است در مورد استفاده از دستگاه‌های شیردوش و همچنین کیفیت قطعاتی که مستقیما به پستان دام متصل می‌شود دقت کافی داشته باشید. مجموعه صباشیردوش با آگاهی کامل نسبت به شرایط هر دام دستگاه‌های شیردوش را طراحی و تولید می‌کند. تمامی قطعات به‌کار رفته در دستگاه‌های شیردوش سیار با کیفیت و بهداشتی تولید شده و تمامی آنها به گونه‌ای طراحی شده‌که قابل شستشو باشند.

یکی از مهم‌ترین عواملی که باعث کاهش کارایی شیردوش‌ سیار می‌شود عدم شستشو کامل قطعات دستگاه است. باید توجه داشته باشید چنانچه نظافت دستگاه به موقع انجام نشود خرچنگی‌ شیردوش که آلوده به لخته شیر و چربی است، محل مناسبی برای رشد و تجمع باکتری‌های مختلف شده و در نتیجه موجب فاسد شدن و یا تغییر بوی شیر می‌شود. همچنین درصورت برگشت شیر به داخل پستان دام (به علت تنظیم نبودن دستگاه، فشار بالای خلا و یا هوا کشیدن لاینرها)، دام مبتلا به ورم پستان شده و در آستانه حذف از گله قرار می‌گیرد.

علاوه بر این در صورت بی‌توجهی به شستشوی منظم  دستگاه شیردوش سیار، شیلنگ شیر به مرور زمان کدر شده و ظرف بیدون شیر با بسته بودن درب آن، بوی زننده و تندی خواهد گرفت.

ادامه مطلب
Scroll to Top